Toetsmodule

Voor het meten van de impact van het educatieaanbod gebruiken we vaardigheidstoetsen, waarbij de ontwikkeling van digitale vaardigheden centraal staat. Via het Qwasp-toetsplatform worden op meerdere momenten in het traject digitale niveautoetsen afgenomen. Dit is essentieel in het kader van inclusie en gelijke toegang tot de digitale samenleving.

Vaardigheidstoetsen
De samenleving digitaliseert. Om een indruk te krijgen van de mate waarin een mogelijke deelnemer aan volwasseneneducatie om kan gaan met een computer, heeft Qwasp een digitale toets ontwikkeld. Met deze toets kan een eerste beoordeling worden verkregen van de digitale vaardigheden. In het geval de digitale vaardigheid het toestaat, kan een digitale schrijf-, reken- en/of leestoets worden afgenomen. Deze niveautoetsen zijn gevalideerde toetsen, waarmee een betrouwbare indicatie kan worden gekregen van het niveau van de deelnemer. De uitslagen van de gemaakte toetsen kunnen worden gebruikt om het educatietraject te kiezen (Taal, rekenen, digitale vaardigheden, taal/digitale vaardigheden, rekenen/digitale vaardigheden, taal/rekenen/digitale vaardigheden).

De uitslag wordt alleen voor dat doel gebruikt. Daarom wordt alleen de uitkomst van de niveaumeting gerapporteerd, niet de antwoorden op alle vragen van de betreffende toets.
Nadat de deelnemer het gekozen educatietraject heeft afgerond, kan nog een keer getoetst worden, om het bereikte niveau te bepalen en om te zien of het gewenste niveau is behaald. Door de niveau’s te vergelijken, kan de impact van het gevolgde traject worden bepaald.
Ook wordt door op grotere schaal over een langere periode dezelfde toetsen af te nemen, een goed beeld verkregen van de vaardigheden van een groot aantal deelnemers aan volwasseneneducatie. De grote aantallen maken het mogelijk de data te anonimiseren, waarna de anonieme data ook gedeeld kunnen worden. De data kunnen worden gebruikt voor beleid en voor wetenschappelijke doeleinden.

Het gebruik van de vaardigheidstoetsen is niet verplicht; een gemeente kan ervoor kiezen om er gebruik van te maken. Wanneer op een andere wijze het niveau wordt bepaald, bijvoorbeeld door de aanbieder van het educatietraject, kan daarvoor worden geopteerd.



Niveaumetingen ten behoeve van de taalinstellingen en opleidingsinstituten
De niveautoetsen kunnen ook worden gebruikt in het kader van de educatie. Het is dan niet de gemeente die verwerkingsverantwoordelijke is voor de gegevensverwerking, maar de instelling die de educatie verzorgt (wanneer de instelling een onderdeel is van de gemeente, is de gemeente wel verwerkingsverantwoordelijke). De toetsen kunnen ook voor beide doelen worden gebruikt. De gemeente gebruikt de toets voor aanvang van de educatie om het educatietraject te bepalen en de vergelijking tussen beginniveau en eindniveau om de impact van het gevolgde traject te kunnen monitoren. De instelling gebruikt de toets voor educatiedoeleinden.

Qwasp sluit in dat geval voorafgaande aan de verwerking (ook) een verwerkersovereenkomst met de instelling. Het doel van de gegevensverwerking wordt door de instelling bepaald. De rapportage van de gemaakte toetsen kan gedetailleerd zijn, zodat de instelling zicht heeft op hoe de deelnemer de toets op onderdelen heeft gemaakt.



Onderwijs begint met inzicht
Het Qwasp-toetsplatform ondersteunt taalaanbieders; van ROC’s en MBO’s tot taalscholen en non-formele instellingen, bij het objectief inschatten en volgen van het niveau van hun deelnemers. Door valide digitale toetsen op meerdere momenten in het traject ontstaat betrouwbaar inzicht voor zowel docenten als beleidsadviseurs.


Waarom kiezen taalaanbieders voor het Qwasp-toetsplatform?

  1. Voorschatting
    Deelnemers starten met een intro-toets
  2. Inzicht per leergebied
    De toetsuitslagen geven per domein (lezen, schrijven, rekenen) nauwkeurig inzicht in de beginsituatie. Hierdoor kunnen trajecten beter worden afgestemd op de leerbehoefte van de deelnemer.
  3. Effectmeting: meten van voortgang en resultaat
    Na afronding van het traject kan een tweede toetsmoment plaatsvinden. Door het niveau vóór en ná het leertraject te vergelijken, wordt de voortgang inzichtelijk gemaakt en kan de impact van het educatieaanbod worden onderbouwd.
  4. Ondersteuning van monitoring en rapportage
    Geanonimiseerde toetsgegevens kunnen (indien gewenst) worden opgenomen in rapportages voor gemeenten, of andere opdrachtgevers. Dit ondersteunt onderwijskwaliteit, beleidsevaluatie en verantwoording.
  5. AVG-proof en flexibel inzetbaar
    Qwasp sluit verwerkersovereenkomsten af met instellingen. Gegevens worden uitsluitend verwerkt in opdracht van de verwerkingsverantwoordelijke, en conform de hoogste normen voor privacy en dataveiligheid (o.a. ISO/IEC 27001, Data Pro Code).


Voor wie?

  • ROC’s en MBO’s
  • NT1- en NT2-taalaanbieders
  • Inburgeringsinstellingen
  • Bibliotheken en Taalhuizen

Het Qwasp-toetsplatform werkt naadloos samen met onze registratie-, volg (doorverwijs)- en rapportagemodules.